Vážení, zápach vody je způsoben rozpuštěnými plyny ve vodě, může značně zesílit po ohřevu. Jeho příčina je různá, voda může zapáchat po železe při jeho zvýšených obsazích, odstraněním železa pach mizí. Voda též velmi často zapáchá po sirovodíku (zkažená vejce), zejména v redukčním prostředí v hlubinných vrtech a při současné přítomnosti zvýšených obsahů železa a manganu, odstraněním železa a manganu se pach sníží úplně, částečně nebo vůbec.
V kopaných povrchových studních mohou být přítomny též bahenní plyny, zvláště při zvýšených obsazích organických látek (ChSKMn).
Pokud voda zapáchá pouze po ohřevu v bojleru, je nutno občas na dva až tři dny zvýšit ohřev na maximum (likvidace anaerobních bakterií), zápach lze též snížit výměnou nebo odstraněním anodové tyče, jak doporučuje výrobce bojlerů.
Snížení pachu je možno dosáhnout několika způsoby, volba vhodné technologie závisí na charakteru pachu a chemickém složení vody (rozboru).
Většinou je vhodná filtrace aktivním uhlím.
Takže shrnuto – zápach odstranit lze. Ale k návrhu vhodné technologie a doporučení konkrétního typu filtračního zařízení potřebujeme celý rozbor vody.
Těšíme se na spolupráci s Vámi, s pozdravem Ing. Jaroslav Hanzal